Karizmák Ünnepe

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 1993-ban egyházmegyei zsinatot tartott, amely első volt hazánkban a II. világháború óta. A papság, a szerzetesek és a világiak együtt gondolkodtak az egyházmegye megújulási lehetőségein és azon, hogy milyen korszerű keresztény választ tudnak adni a társadalmat érintő aktuális kérdésekre.

Ennek nyomán indult el – egyéb kezdeményezésekkel együtt – 1994-ben az ENSZ által meghirdetett Család Évében a pünkösdhétfői egyházmegyei majális, a Karizmák Ünnepe, amelynek elsődleges célja, hogy az egyházmegye katolikus közösségei megmutathassák magukat a nyilvánosság előtt és a programra látogatók a katolikus élet aktualitásairól hallhassanak, szerezhessenek élményszerű tapasztalatokat.

A Karizmák Ünnepén körülbelül 5-8 ezer ember fordul meg, kisgyerekes szülők jönnek legnagyobb számban, de az idősebb és fiatalabb korosztályok is képviseltetik magukat. Az esemény remek alkalom a találkozásra; hívők és nem hívők felé egyaránt nyitott. Az egész napos rendezvényt kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, beszélgetésekkel színesítik a sátrak házigazdái. A nagyszínpadon zenés, énekes, prózai fellépésekre kerül sor.

A máriaremetei templom körül felállított sátrakban plébániák, lelkiségi mozgalmak, szerzetesrendek, katolikus iskolák, szociális intézmények, missziós tevékenységet végző közösségek és kiadók mutatkoznak be, akik Budapesten és környékén tevékenykednek. A szervezési feladatokat és a program technikai lebonyolítását a Katolikus Ifjúsági Mozgalom önkéntesei végzik. Ez a már több, mint húsz éve hagyományosan megrendezésre kerülő program az egyházmegye egyik legfontosabb találkozója.